Restauracja ukryta we wzgórzu.

Restauracja ukryta we wzgórzu.
18. września 2018 Martina Múdra

Jak wygląda zjawisko, kiedy znani architekci pierwszeństwo nadają pięknu stworzonemu przez naturę przed pięknem stworzonym przez człowieka? Odpowiedzią jest obiekt budowlany, powstający na grzbiecie Magury Spiskiej w ośrodku BACHLEDKA Ski & Sun. Na zewnątrz niewidoczny, na wewnątrz przestronny, funkcjonalny i podkeślający piękno otoczenia.

W pobliżu stacji wyjściowej powstającej kolei kabinowej w Dolinie Bachledowej odbywa się turystyka w bardzo ruchliwy sposób. Na grzbiecie Magury Spiskiej powstaje wyjątkowy obiekt budowlany z rąk znanego studia architektonicznego Compass.

„W ośrodku już dłużej odczuwano potrzebę powiększenia obiektów gastronomicznych, toalet, sklepu czy miejsc do schronienia przy niekorzystnych warunkach pogodowych. Dotychczasowe obiekty znajdujące się na grzbiecie podczas silnych miesięcy nie były w stanie sprostać zapotrzebowaniu zachowując jednocześnie jakość, którą chcemy naszym zwiedzającym zapewnić. Jesteśmy zadowoleni, iż nowy obiekt budowlany zaspokoi wszystkie potrzeby oraz stworzy nową przestrzeń kulturalno-wypoczynkową, umieszczoną dla naszych klientów estetycznie do otoczenia.“

 

Obiekt został zaprojektowany w taki sposób, aby poszanował otoczenie, podkreślał wyjątkowe widoki na Tatry Bielskie oferowane z tego miejsca oraz swoim istnieniem nie zakłócał ten obszar. Najważniejsze jednak było połączenie funkcjonalności, potrzebnej pojemności i estetyki. To wszystko przy najniższej dewastacji ekologicznej oraz przy użyciu maksymalnej ilości dostawców miejscowych i źródeł. Wynikiem jest obiekt, w którym natura i funkcyjność, to jedna całość. Na zewnątrz minimalistyczny, na wewnątrz otwarty i świeży, stworzy przestrzeń dla restauracji z tarasem panoramicznym z pojemnością 190 miejsc, sklepu z pamiątkami czy specjałami regionalnymi oraz kawiarni z barem. Zapewniając kompletne zaplecze wraz z baby-friendly restauracją, pokojem dziecięcym i dużym kącikiem dziecięcym pamięta obiekt na rodziny i dzieci. Obiekt znajduje się w pobliżu Ścieżki w Koronach Drzew, jednej z niewielu atrakcji dostępnej także dla niepełnosprawnych, co stanowi jeden z parametrów, który spełniają też wszystkie części nowego obiektu budowlanego. Na zewnątrz będzie obiekt tworzyć zielony dach, po którym można spacerować, z widokiem na Tatry Bielskie, taras kawiarni i baru, boisko dla dzieci oraz amfiteatr przyrodniczy z schodami szerokimi oferujący przestrzeń przeznaczoną do imprez kulturalnych i sportowych.

Ekologia i zrównoważony rozwój to jedne z głównych idei powstającego utworu. Dla tego nacisk kładziony jest na niskie zapotrzebowanie obiektu, zastosowane materiały, ich trwałość czy elementy przyrody na wewnątrz. Pamiętało się także na pomieszczenia przeznaczone do celów edukacji ekologicznej i szkoleń, służących szkołom i programom edukacyjnym Pienińskiego Parku Narodowego.

Pierwszych gości jest obiekt budowlany powinny powitać już pod koniec roku 2018 wraz z rozpoczęciem sezonu narciarskiego 2018/2019.

 

komunikat prasowy

Bachledwa dolina, 18. września 2018 r.